Cum au loc imperecherile controlate pentru Matcile Buckfast
Una dintre laturile importante ale activității noastre o reprezinta creșterea mătcilor, obligatorie pentru orice ferma apicola. Materialul biologic pentru matci Buckfast l-am achiziționat de la cele mai de prestigiu crescătorii de mătci din Europa pe care l-am dezvoltat, la randul nostru prin selectie si inseminari instrumentale.
Astfel pentru a va putea oferi la rândul nostru un material de calitate, controlul împerecherilor este providențial.
Pentru matci Buckfast garantam imperecherea controlata (cu trântori Buckfast din familii tată). Pentru a ne asigura de acest lucru, pe lângă studierea minuțioasa a distantelor, am efectuat și testul suprem, acela al mătcilor virgine. In acest sens, am plasat la locație un număr de 20 de nuclee de împerechere cu mătci virgine, având grija ca în nuclee sa nu transportam nici un trântor, astfel ca toate albinele au fost ”cernute” printr-o gratie hanneman.
Confirmarea ca în zona nu sunt trântori indigeni a venit la 20 de zile după, când mătcile erau încă virgine, deși vremea a fost propice pentru împerecheri. In zona statiei de împerecheri avem in jur de 450 de colonii cu mătci care provin din reproducători F0 cu performante extraordinare. Este binecunoscut faptul că pentru a obține o albină de producție de calitate este nevoie o diversitate de trântori. Astfel coloniile Tată (crescatoare de trantori) conțin fiice din urmatoarele linii:
- AD208 – https://apis-donau.com/fr/wp-content/uploads/sites/3/2020/03/AD208.pdf
- MKN S10 – http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/reines/S10(MKN).13.html
- IN208- http://perso.fundp.ac.be/~
jvandyck/homage/elver/reines/ IN208.12.html - IN228 – http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/reines/IN228.13.html
Cresterea Matcilor – Apis Donau
Despre crestrea matcilor
De-a lungul timpului am testat majoritatea metodelor de transvazare fără a remarca vreuna în mod special. Credem cu tărie ca hrănirea de calitate și din abundenta a cooniilor puternice care participa la acest proces, sunt elementele providențiale în obținerea unor exemplare de excepție. Folosim astfel transvazarea simpla, având grija ca vârsta larvelor sa fie optima.
După transvazare, larvele sunt preluate de startere cu o densitate mare de albina și hrănite deasemenea cu polen crud și hrana energetica. După 24 de ore, botcile luate în lucru sunt introduse în finisori și lăsate acolo pana la căpăcire.
Pentru producerea de botci voluminoase care sa permită stocarea unei cantități mare de lăptișor, finisorii sunt hrăniți la rândul lor încontinuu cu proteina și hrana energetica. După căpacire, botcile sunt introduse in incubatoare și scoase înainte sau după eclozionare, după caz.
După împerechere, mătcile Buckfast sunt ținute în nuclee pana cand vor avea propriul puiet capacit, astfel se vor maturiza complet si vor fi acceptate mai ușor de noile colonii, de abia după aceea sunt livrate către clienți. Livrarea se face în cuști de transport cu șerbet și durează 24 de ore.
Foarte interesant articolul! Mersi apis-donau.ro pentru aceste informatii utile.