Preferințe Cookies

Roi la pachet – metoda Apis Donau

roi de albine

Roiul la pachet reprezinta cel mai modern si igienic mod de a achizitiona albine

Metoda proprie de a alege exclusiv albina tanara este urmatoarea:

 • Pentru a fi siguri de reușita formarii unei noi familii de producție, roiurile noastre conțin 1,5 Kg albina tânăra.
 • Alegem o zi însorita în care albina culegătoare este la cules, apoi scoatem doar ramele care sunt susceptibile de a conține doar albina tânăra si le scuturam într-un recipient voluminos din plastic, pe care îl lovim de pământ în permanenta pentru a da posibilitatea puținelor albine bătrâne care au mai rămas sa zboare.
 • Din acest motiv noi nu le stropim cu apa.
 • O data cu cântărirea și introducerea albinelor în cutia de transport, in interiorul pachetului, se suspenda de tavan cușca ce conține o tânăra matca împerecheata .
 • Apoi se aplica doua tratamente: unul, pe loc, cu acid oxalic împotriva acarienilor varora și unul cu fumagilina împotriva nosemozei.  Tratamentul cu fumagilina se administrează în timpul hrănirii de peste noapte, perioada în care cutiile sunt depozitate într-un loc întunecat și răcoros (fapt ce ajuta la coeziunea noii familii).
 • In dimineața următoare albinele sunt liniștite și asteapta sa fie ridicate de către cumpărător.
 • Dat fiind timpul scurt al călătoriei, ele nu au nevoie de hrana pe aceasta perioada.

Instalarea:

Dupa transport, hidratati albinele cu un spray (pulverizati apa prin sita de ventilatie) si asezati roiurile intr-o pivnita intunecata si racoroasa pentu a se linisti.

Instalarea roiului sa se face OBLIGATORIU seara dupa incetarea zborului albinelor.

Pe locatia pe care se instaleaza noile colonii nu trebuie sa existe alte colonii de productie, intucat acestea, avand un miros de gup foarte puternic, este posibil sa atraga o parte dintre albinele roiului la pachet la prima orientare.

Deasemenea, distanta dintre coloniile nou formate nu trebuie sa fie mai mica de 3 metri, deoarece matcile pot avea nivele de feromonizare diferite si o parte din ele ar putea atrage albine de la celelalte roiuri.

Recomandam deasemenea, cu tărie, ca noul stup sa conțină numai rame cu foita și NU rame construite, deoarece acestea pot transporta diferite bacterii și spori.

Odată cu desfacerea capacului cutiei de transport, se scoate cușca (lipita pe capacul detasabil care acopera orificiul de 10 cm) care conține matca. Aceasta se introduce intre ramele noului stup concomitent cu ruperea capacului de plastic pentru a da posibilitatea albinelor sa consume fondantul și sa elibereze matca.

NU scuturati albinele peste rame ! dupa ce introduceti cusca de transport care contine matca intre ramele noului stup, intoarceti usor cutia roiului si asezati-o cu orificiul in jos pentru ca albinele sa coboare lent catre matca, dupa aceea puneti un corp gol care sa imbrace cutia roiului si puneti capacul. A doua zi, dupa ce noua colonie s-a asezat pe rame, puteti indeparta cutia de transport a roiului si corpul care o proteja.

IMPORTANT:

 • Nu aplicati nici un tratament contra varroa sau a nosemozei, deoarece acestea au fost deja efectuate.
 • Nu deranjați familia timp de 6-7 zile.
 • Nu uitați sa hrăniți albinele sistematic pana ce acestea vor construi fagurii și vor avea un număr suficient de albine culegătoare.
 • După 6-7 zile puteți verifica eliberarea mătcii si ponta acesteia.

Avantaje roi la pachet :

 • Împotriva mitului ca un roi la pachet se dezvolta mai greu stau următoarele argumente:
 • Roiul conține 1,5 Kg albine TINERE, capabile sa secrete mai mult lăptișor de matca și mai multa ceara. De aceea, ele vor construi cu repeziciune fagurii și vor hrăni din abundenta larvele, fapt ce va duce la o dezvoltare rapida a noii familii. In aceeași măsura, tânăra matca va avea un apetit mare de ouat … explozia familiei fiind astfel garantata.
 • Igiena crescuta în achiziția de albine.
 • In lipsa puietului căpăcit, profitam și facem un tratament anti-varroa extrem de eficient.
 • Se știe deasemenea ca sporii de nosema sunt transmiși  de la o familie la alta și de la o stupina la alta cu precădere prin circulația ramelor. Astfel, lipsa ramelor exclude riscul de contaminare. In plus, tratamentul cu fumagilina al albinelor face ca acest risc sa devina inexistent.

Apis Donau – Iubim albinele din 1905 !

Rezervati rouirile noastre!

 

Familii de albine

Roi la Pachet

350,00 lei Selectează opțiunile
Stoc epuizat

6 thoughts on “Roi la pachet – metoda Apis Donau

 1. ADRIAN says:

  Buna ziua as dorii sa cumpar 5roiuri cu matci din toate tipurile de care aveti .Acestea pot fi folosite la PNAsi daca le pot primii prin curierat rapid sau trebuie sa le ridic personal .MULTUMESC ANTICIPAT

  • Apis Donau says:

   Salutare Adrian, din pacate am epuizat numarul de roiuri care se putea deconta prin programe apicole.
   Roiurile sunt numai cu ridicare personala de la Alexandria / Teleorman.
   Cu stima !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *