Preferințe Cookies

Strategie anti-varroa folosind Uleiuri Esentiale

Strategie anti-varroa folosind Uleiuri Esentiale

Tratamente Albine: Strategie anti-varroa folosind uleiuri esentiale
In incercarile noastre de a reduce numarul acarienilor varroa, am testat in decursul timpului majoritatea tratamentelor si am decis sa limitam folosirea substantelor chimice cat mai mult posibil. Astfel, in ultimii cativa ani am adoptat strategia uleiurilor esentiale pentru perioada activa a sezonului, folosindu-le cu precadere pe cele de lemongrass (iarba de lamaie) si menta.

Metoda noastra

Preparam un sirop de concentratie 1/1 (vezi mai jos reteta) pe care il administram pe intervalele dintre rame, folosind un pulverizator manual de gradina. In aceasta situatie,albinele opresc orice activitate si se curata intre ele, ingerand substanta.
Cantitatea administrata fiecarei familii poate fi intre 100 si 200 ml in functie de marimea aceasteia. Este cu atat mai eficient cu cat sunt stropite mai multe albine.
Studiile au aratat ca acesta practica nu afecteaza albinele sub nici o forma, asadar, putem face stropirile ori de cate ori suntem nevoiti sa ridicam capacele stupilor.
In perioadele lipsite de cules, luam masurile de precautie impotriva furtisagului.

Reteta

 • 8 picaturi ulei esential de lemongrass (iarba de lamaie)
 • 8 picaturi ulei esential de menta
 • 1 lingurita de lecitina lichida sau glicerina vegetala (obligatorie pentru omogenizarea uleiurilor cu siropul). Uleiurile si lecitina sau glicerina se amesteca inainte de a fi introduse in sirop.
 • 500 grame zahar
 • 500 ml apa la 38 grade Celsius

In momentul pulverizarii agitam permanent recipientul care contine siropul pentru o omogenizare completa

Efectul uleiurilor

Odata ingerate, uleiurile esentiale sunt raspandite in cadrul unei familii de albine prin trofilaxie (schimbul reciproc de alimentare între insecte, în special între adulti si larve).
Atunci cand albinele doici hranesc larvele, le transmit acestora uleiurile esentiale prin intermediul laptisorului.
Cand femela de varroa se hraneste, la randul ei, din larva sau din hrana de pe fundul celulei, automat ingereaza si uleiurile esentiale, fapt care conduce la intreruperea reproducerii acesteia sau a nedezvoltarii tinerelor larve de varroa.

Autocuratarea

Un al doilea aspect important, este acela ca dupa pulverizarea siropului lipicios, acarienii raman blocati pe corpul albinelor, care, prin curatarea reciproca, reusesc sa-i elimine intr-un procent foarte mare. Stupii cu fundul din plasa fiind foarte utili in acest proces.
In decursul anului, inlocuim doua asemenea stropiri cu doua prafuiri cu zahar pudra.
Presaram (cernem) peste albine intre 100 si 200 grame de zahar pudra, in functie de marimea coloniei. Zaharul ramas pe spetezele ramelor il imprastiem pe intervale folosind o perie.
Efectul este binecunoscut, paduchii de varroa nu mai adera la corpul albinei si sunt indepartati cu usurinta de acestea. Din nou stupul cu fund anti-varroua contribuie foarte mult, intrucat acarieni indepartati vor cadea prin plasa si nu se vor mai putea urca pe corpul albinelor.
La eficienta acestui proces, un rol covarsitor il joaca „comportamentul igienic al albinelor”, asadar, la momentul selectiei matcilor reproducatoare, e obligatoriu a se tine cont si de acest aspect.

Stimularea

Suntem de parare ca stropirile cu un astfel de sirop asigura cea mai buna stimulare pentru ponta matcii, intrucat punem toti membrii coloniei de albine in situatia obligatorie de a consuma stimulentul.

matca cu Varroa Mite

In afara de efectul de „tratament si preventie” impotriva acarienilor, expus mai sus, beneficiile uleiurilor esentiale asupra familiilor de albine sunt nenumarate si au fost prezentate de multe ori, pe larg, in literatura apicola.
De regula, noi incercam sa mentinem ponta matcii inclusiv pe perioada toamnei. In cazul in care sunt zile reci, in care nu le putem stropi, este posibil sa mai apara un numar mic de paduchi, astfel, doar in aceasta situatie, mai efectuam un ultim tratament cu acid oxalic.
Uzand de aceasta practica, am eliminat acarienii de varroa aproape in totalitate, am stimulat eficient familiile si le-am dat vigoare, toate acestea fiind realizate cu costuri mici.

Apis Donau – iubim albinele din 1905 !

Magazin de Matci

3 thoughts on “Strategie anti-varroa folosind Uleiuri Esentiale

 1. Manafu Daniel says:

  Bună seara! Și eu folosesc de aproape un an uleiurile esențiale și am aplicat rețeta de mai sus pentru Varoa. Va rog, dacă se poate, să-mi dați câteva rețete pentru stimularea pontei (as vrea sa înlocuiesc Protofilul). Și totodată as avea nevoie sa știu ce uleiuri sa aplic pentru combaterea Nosemozei. Va mulțumesc!

 2. Emanuel says:

  Multumim frumos pentru publicarea retetei, ma gandeam de multe ori la uleiuri esentiale dar nu stiam cum sa le folosesc. Acum ma bucur ca am aflat de la dvs. Dumnezeu sa va binecuvanteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *