Iernarea Roiurilor in Stupul Multietajat (Langstroth) – Apis Donau

pregatire iernare roiuri
Iernarea Roiurilor in Stupul Multietajat (Langstroth) – Apis Donau
De regula, stupul multietajat este un stup conceput sa gazduiasca familii puternice.
Spatiul dat de cele doua corpuri ii este suficient unei matci performante de a oua la potentialul maxim si de a mentine o populatie numeroasa, gata oricand sa fructifice la maxim un cules.
In ceea ce priveste iernarea, in acest caz, atunci cand familia are numarul necesar de membrii, aceasta nu se mai restrange folosindu-se diafragme ci se ierneaza in ambele corpuri, facandu-se doar o reorganizare a resurselor: mierea sus si ramele goale jos, lasand albinele sa se organizeze singure.

Pentru o iernare corecta, in conditiile tarii noastre, din experienta, am observat ca nu sunt necesare mai mult de 25 de kg de miere (un cat de ME), altfel mierea capacita va ramane neconsumata si va ocupa inutil celulele destinate pontei.

Atunci cand roii sunt formati mai tarziu, si nu ajung la aceasta dezvoltare, e necesar a-i strange pe un spatiu mai mic pentru pastrarea temperaturii, ocazie cu care consumul se diminueaza.
Dispunerea resurselor o facem la fel ca la stupul multietajat. Adica, ramele goale (sau doar cu o coronita de miere) in catul de jos iar cele pline cu miere capacita in catul de sus.
Numarul de rame va fi proportional cu marimea roiului si poate fi de 3 rame in catul de jos si 3 rame in cel de sus (4 cu 4, 5 cu 5) etc.
Albinele formeaza ghemul de iernare, de regula, intre caturi, iar pe masura ce consuma mierea, inainteaza spre partea de sus.
Limitarea spatiului o facem cu o diafragma de polistiren extrudat care cuprinde ambele caturi.
De regula, la iernare, noi lipim stupii si nu mai este nevoie de diafragma si in celalt capat, deoarece se transmite caldura de la familia alaturata.

Toate familiile noastre sunt iernate in stupi cu plasa pe fund (iernare in fundul gol), astfel suntem obligati la asezarea unei folii sub capac pentru pastrarea caldurii.

In primavara, odata cu expansiunea fireasca, cand roiul da semne ca nu mai incape in acel spatiu, mutam toate ramele ocupate de albina in catul de sus, avand grija ca resursele sa ramana pe margini, iar ramele destinate pontei sa fie in centru.
Umplem catul de jos cu rame construite si asteptam ca odata cu dezvoltarea familiei, sa fie ocupate complet cel putin trei dintre aceste rame. Acela este momentul in care facem inversarea corpurilor si dam posibiliatatea matcii sa extinda ponta si sa formeze o familie de productie.

Mai jos va este prezentat un film cu un roi, intr-o stupina cu matci Buckfast, pregatit pentru iernare in acest mod.

 

Apis Donau – Iubim albinele din 1905 !

Magazin de Matci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image